بورس کالای ایران، بازاری قانونمند، شفاف و مطمئن

سلطانی نژاد در مراسم آغاز رسمی معاملات آتی زعفران:

زعفرانکاران می توانند در مقابل کاهش قیمت ها بیمه شوند/ امکان حضور خارجی ها در بازار آتی زعفران

مراسم آغاز رسمی معاملات آتی زعفران در بورس کالای ایران امروز با حضور محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، علی اکبر مهرفرد، معاون وزیر جهاد کشاورزی، شاپور محمدی، رییس سازمان بورس اوراق بهادار و جمعی از مسوولان بازار سرمایه و بخش کشاورزی کشور در تالار معاملات بورس کالا برگزار شد.
زعفرانکاران می توانند در مقابل کاهش قیمت ها بیمه شوند/ امکان حضور خارجی ها در بازار آتی زعفران

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل بورس کالای ایران، در ابتدای این مراسم مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران ضمن عرض خیر مقدم به حضار به تجربه انجام معاملات آتی بر پایه دارایی سکه طلا اشاره کرد و گفت: قراردادهای آتی سکه طلا در بورس کالای ایران در سال ۱۳۸۷ راه اندازی شد که در سال نخست ۳۱۷۳ قرارداد به ارزش ۶۱ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت که با توسعه زیر ساخت ها و استقبال سرمایه گذاران طی سال ۱۳۹۶ معامله چهار میلیون و ۲۴۶ هزار و ۷۵۴ قرارداد به ارزش ۶۵۷ هزار و ۹۶۵ میلیارد ریال در بازار آتی سکه به ثبت رسید.

حامد سلطانی نژاد افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون نیز بیش از یک میلیون و ۳۴۵ هزار و ۹۷۴ قرارداد سکه به ارزش ۲۶۸ هزار و ۴۶ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفته است.

ویژگی های دارایی پایه در بازار آتی

مدیرعامل بورس کالای ایران در خصوص ویژگی های دارایی پایه در قراردادهای آتی اظهار کرد: نوسان پذیری قیمت دارایی پایه که تحت تاثیر عواملی همچون نوسانات فصلی، شرایط جوی، کمبود نقدینگی کشاورزان و صادرکنندگان، حضور واسطه‌ها و نوسانات نرخ ارز است، یکی از ویژگی های انتخاب دارایی پایه در قراردادهای آتی است. همچنین تعیین قیمت دارایی پایه بر اساس سازوکار رقابتی و عدم دخالت دولت، فراوانی دارایی پایه در بازار و استاندارد پذیری دارایی پایه نیز دیگر ویژگی های مطرح برای انتخاب دارایی پایه مناسب در بازار آتی به شمار می رود.

وی ادامه داد: وجود فعالان قابل توجه که در خصوص قراردادهای آتی زعفران شامل زعفران کاران، خریداران محلی، عمده فروشان، صادرکنندگان، کارخانجات بسته بندی، واسطهها، تعاونیهای تولیدی، شرکتهای تولید کننده مواد غذایی و نیز تولیدکنندگان مواد دارویی و گیاهی می شود، از موارد مهم برای انتخاب دارایی پایه در قراردادهای آتی است. در این میان، حجم قابل قبول معاملات در بازار نقدی دارایی مورد نظر و وجود مرجع قیمت نقدی معتبر برای دارایی پایه نیز از موارد دیگری است که در این رابطه می توان به آنها اشاره کرد.

رشد حجم معاملات در بازار نقدی و گواهی سپرده کالایی

سلطانی نژاد به پذیرش زعفران در بازار فیزیکی بورس کالا نیز اشاره کرد و گفت:پذیرش این محصول حوزه کشاورزی در سال ۱۳۸۹ در بورس کالای ایران انجام شد و در سال ۹۵ شاهد معامله ۱۲ هزار گرم زعفران در بورس بودیم که این رقم در سال ۹۶ به ۱۲۱ هزار گرم افزایش یافت. از ابتدای سال جاری تاکنون نیز بیش از هفت میلیون و ۵۰ گرم زعفران در تالار کشاورزی معامله شده که انتظار می رود این رقم تا پایان سال با افزایش چشمگیری همراه شود.

به گفته وی، پذیرش زعفران در بازار گواهی سپرده کالایی نیز در سال ۹۵ اجرایی شد و طی آن سال ۷۹۸۱ گرم از این محصول در قالب گواهی سپرده در بورس کالا معامله شد.

وی ادامه داد: در سال گذشته نیز بیش از یک میلیون و ۲۶۲ هزار گرم زعفران در بازار گواهی سپرده کالایی مورد دادوستد قرار گرفت و این رقم در سال جاری تاکنون به ۲۶۲ هزار و ۵۲۲ گرم رسیده است.

مدیرعامل بورس کالای ایران همچنین ار امکان حضور و دریافت کد معاملات بازار مشتقه برای خارجی ها خبر داد و گفت: علاوه بر معامله گران داخلی، خریداران خارجی نیز می توانند با دریافت کد معاملاتی بورس کالا، در معاملات نقدی و مشتقه زعفران حضور یابند

مشخصات قرارداد آتی زعفران

مدیرعامل بورس کالای ایران در خصوص فرآیند تدوین مشخصات قرارداد آتی زعفران اظهار کرد: برای راه اندازی این معاملات ابتدا مطالعات امکانسنجی و طراحی امیدنامه انجام شد و جلساتی با حضور کارشناسان حوزه زعفران در خصوص طراحی مشخصات قرارداد برگزار شد. در ادامه این فرایند، مشخصات این قرارداد در تاریخ ۱۳۹۷.۰۲.۱۷ در هیئت مدیره بورس کالا به تصویب رسید و در نهایت هیئت پذیرش کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در ۲۲ اردیبهشت ماه سال جاری این مشخصات را مورد تصویب قرارداد.

سلطانی نژاد در ادامه به بیان این مشخصات برای دارایی پایه قراردادهای آتی زعفران پرداخت و گفت: دارایی پایه این قرارداد زعفران رشته ای بریده ممتاز (نگین) بوده و اندازه هر قرارداد شامل ۱۰۰ گرم زعفران نگین است.

وی افزود: در این معاملات حد نوسان مجاز برای قیمت روزانه حداکثر مثبت و منفی سه درصد نسبت به قیمت تسویه روز قبل بوده و حجم هر سفرش حداکثر تا ۲۵ قرارداد است.

وی در خصوص ساعات معاملاتی قراردادهای آتی زعفران و سقف مجاز موقعیت های تعهدی باز اظهار کرد: معاملات قراردادهای آتی زعفران شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۲:۳۰ الی ۱۵:۳۰ بوده و اشخاص حقیقی دارای کد معاملاتی بازار مشتقه می توانند در هر نماد معاملاتی ۱۰۰۰ موقعیت اتخاذ کنند. اشخاص حقوقی نیز می توانند در هر نماد معاملاتی ۱۰۰۰ موقعیت بگیرند که این میزان تا ۱۰ درصد موقعیت های تعهدی باز در آن نماد در بازار قابل افزایش است.

سلطانی نژاد در خصوص کارمزد این معاملات نیز گفت: در راستای حمایت از بخش کشاورزی کارمزد این معاملات برای سازمان بورس و اوراق بهادار و بورس کالا صفر در نظر گرفته شده و کارمزد کارگزاران نیز به ازای معامله هر قرارداد ۲۰۰۰ ریال تعیین شده است.

اقدامات صورت گرفته برای راه اندازی قرارداد آتی زعفران

وی به برگزاری جلسات هم اندیشی با نهادهای ذی ربط اشاره کرد و گفت: در راستای راه اندازی قراردادهای آتی زعفران پنج جلسه تخصصی میزکالایی با موضوع بررسی مشخصات قرارداد آتی زعفران برگزار شد. همچنین جلسات هم اندیشی و فرهنگسازی با فعالان حوزه زعفران در تهران و شهرستانها (تربت حیدریه، زاوه، شادمهر، مشهد، فریمان و کاشمر) و نیز جلسات متعدد تخصصی با شرکتهای کارگزاری به منظور هماندیشی و کسب آمادگیهای لازم برگزار شد تا نقطه نظرات نهادهای ذی ربط و فعالان حوزه زعفران را برای آغاز این معاملات جویا شویم.

سلطانی نژاد از بحث های آموزشی نیز سخن گفت و در خصوص آموزش معاملات این قراردادها به کشاورزان و زعفران کاران اظهار کرد: در راستای آموزش فعالان این حوزه با بورس کالا و نحوه معامله قراردادهای آتی زعفران و فرهنگ سازی بیشتر، از نماد زعفران در سامانه مجازی بازار مشتقه بورس کالا رونمایی شد.

وی افزود: همچنین تهیه بروشورها و مستندات آموزشی مختص زعفران، برگزاری ۱۸۰۰ نفر ساعت کلاس آموزشی حضوری در تهران و شهرستانها، برگزاری ۳۵۰ نفر ساعت کلاس آموزشی غیرحضوری و انتشار مقالات مرتبط آموزشی و تحلیلی در نشریات از دیگر اقدامات آموزشی در این رابطه بوده است.

مدیرعامل بورس کالای ایران در پایان به اقدامات اجرایی راه اندازی معاملات قراردادهای آتی زعفران اشاره کرد و گفت: تصویب کارمزدهای معاملات در سازمان بورس و اوراق بهادار، هماهنگی با شرکتهای نرم افزاری و کارگزاران جهت انجام معاملات به صورت آنلاین، انجام معاملات زعفران به صورت تستی در روز سهشنبه مورخ ۱۳۹۷.۰۳.۰۱ و در نهایت راه اندازی معاملات واقعی قراردادهای آتی زعفران در روز جاری از اقدامات اجرایی برای راه اندازی این معاملات بوده است.

کد: 50069682

زمان انتشار: چهارشنبه 2 خرداد 1397 03:41 ب.ظ

تعداد نمایش: 131

چشم انداز بورس کالای ایران

 مرجع پایدار کشف قیمت و معاملات مبتنی بر کالا و اوراق بهادار کالایی

 

 ارتباط با ما
تهران خیابان آیت الله طالقانی،بعد از تقاطع ولی عصر (عج)،شماره 351کد پستی:1593649313
تلفن گویا: 85640
نمابر : 88383000
ارتباط مستقیم: 85642200
امور سهام: 85642013
 
کلیه حقوق مادی و معنوی این پرتال متعلق به شرکت بورس کالای ایران می باشد.